Leestips

Draken

Draken, bestaan ze nou wel of niet? Over de hele wereld komen draken voor in oude en nieuwe verhalen.

Misschien wil jij wel eens weten hoe het nu echt zit. Lees het in drakenboeken en wordt drakoloog! Dat zelfs kleine meisjes een draak nog wel eens te slim af kunnen zijn, lees jij in het volksverhaal:

Yanni en het draakje

Een sprookje uit Macedonië over een hongerige draak

Yanni en het draakjeNu zal ik jullie eens een vrolijke geschiedenis vertellen. Yanni liep langs een eenzame weg om zijn liefje een bezoek te brengen. En toen hij voorbij een fontein kwam, waaruit heerlijk koel water klaterde, sprong een draak te voorschijn en sprak: "Goeiemorgen, goeiemorgen mijn Yanni, mijn lekker ontbijtje."

Yanni trilde op zijn benen en zei stotterend: "Goeiemorgen, g‑goeiemorgen, m-mijn d-draak, eet me niet op." - "Je niet opeten, jongen, ik rammel van de honger, mijn ontbijtje!" - "Als je me dan toch wilt opeten, mag ik dan eerst afscheid van mijn liefste liefje nemen?" vroeg Yanni. "Ga jij maar afscheid van je liefje nemen voor altijd en eeuwig," zei de draak. "Maar beloof me op handslag, dat je terugkomt, want ik rammel van de honger, mijn ontbijtje!" Yanni beloofde dit op handslag en ging naar zijn liefje.

"Mijn Yanni, mijn jongen, waarom ben je vandaag zo treurig," vroeg het meisje, "hou je niet langer van mij?" - "Natuurlijk hou ik van je, mijn meisje, maar op weg hierheen kwam ik een draak tegen en hij vroeg mij ten eten."

Toen sprak het liefje: "Waarheen jij ook gaat, ik ga mee. Ik blijf bij je." - "Waar ik heen ga, kan geen meisje meegaan. Het is te erg."

"Ik zal je potje koken,
ik zal je vuurtje stoken,
ik zal je bedje spreiden,
ik zal geen draken mijden,"

zong het liefje. "Waar ik heen ga, kan geen meisje meegaan, het is te erg." - "Onze liefde zal ons beschermen," zei het meisje en toen gingen ze samen, hand in hand.

De draak zag ze komen en riep: "Daar komt mijn ontbijtje, dubbeldik!" Toen Yanni dit hoorde zei hij: "Zie je wel, mijn liefste, dat je niet mee had moeten gaan. Dat wrede monster gaat ons opeten." Maar zijn liefje riep met luide stem: "Mijn eigen Yanni, wees niet bang, ik heb vanmorgen al negen draken voor mijn ontbijt gegeten. Ik heb trek in de tiende. Hoe meer draken ik eet hoe hongeriger ik word."

Toen de draak dit hoorde begon hij te beven en vroeg: "Yanni, wiens dochter heb je meegebracht?" Toen ging zijn liefste lief vlak voor de draak staan en zei: "Ik ben de dochter van de bliksem en de kleindochter van de donder. Ga opzij, Yanni, dan roep ik de donder en de bliksem om dit draakje te doden. Ik wil hem graag opeten." Yanni ging opzij, maar de draak nam de benen, hij liep en vloog zo hard hij kon en nooit, nooit is hij meer teruggekomen.

* * * EINDE * * *

 

Samenvatting: Als een draak bluft dat hij Yanni zal opeten voor ontbijt, overtroeft het liefje van Yanni de draak.
Trefwoorden: draak, lef, bluffen,
Bron: "Sprookjes van draken en zeemeerminnen, reuzen en dwergen, heksen en tovenaars" door Ruth Manning-Sanders. Uitgeverij Christofoor, Zeist, 2002.

MEER INFORMATIE: Volksverhalen Almanak

 

 

..

Meer leestips:

Vakantie

Geniet van een fijne vakantie!

WK Voetbal

Het is alweer voorbij: Wk voetbal: deze keer was het in Brazilië.

De mysterieuze ridderziekte

Groep 7 van Basisschool de Regenboog heeft het perfecte recept samengesteld!

Wubbo Ockels overleden

Astronaut Wubbo Ockels is overleden.

Dag van het pesten

19 april was de dag tegen pesten.

Boekentips: